Da Bergensbanen blev til
«Da Bergensbanen blev til» ble utgitt i 1924. Boken er nedtegninger av Sigvard Heber fra de fem årene han var på høyfjellet. Det er personlige nedtegninger om den store kjærligheten hans til høyfjellet.
Respekten han har for alle dem menn og kvinner som var aktive på fjellet kommer tydelig frem i boken.

Boken er tilgjengelig i paperback format.
Utdrag
 

17de mai 1904.
Der lød stemningsfuld hornmusik fra nærmeste kirketaarn i den stille foraarsmorgen. Smaabarn med sine barnepiker, hadde allerede begyndt at feire dagen og smaa flag viftet omkring vakre og glade ansigter.
En hest i jevnt dilt bragte mig fra Holtegaten ned til Vestbanestationen. Bagagen vakte opsigt. 2 par ski, en velfyldt rygsæk og en ulveskindspels syntes noget eiendommelig saa langt paa aaret.
Hvor skulde den mand hen?
Jeg sat og saa mig om og tok farvel med de kjendte gater. Det føltes som en slags utvandring, ut til fremmede egne, hvorom jeg litet eller intet vidste.
Jeg hadde nu været 10 aar ved statens bygning av baner, de sidste 5 aar ved Gjøvikbanen. Men dette anlæg var snart færdig, en ordre om flytning vilde snart komme og jeg gik derfor en dag helt frivillig ned til banedirektøren (anlæggenes høieste chef) og søkte foretræde.
«De ønsker?» sa den alvorlige chef.
«Jeg andrar om at bli overflyttet til en av Bergensbanens høifjeldsavdelinger.»
Chefen saa op litt forbauset.
Det var ikke sædvanlig at nogen kom og fremsatte et slikt ønske, alle vilde helst være i lavlandene.
«Vel,» sa direktøren, efter nogen betænkning, «De kan faa reise straks og tiltræde ved 6te avdeling, Haugastøl.»
Jeg bukket og gik . .

 
 
Sigvard Heber
Sigvard Heber (1872–1929) var assistentingeniør ved Bergensbanen fra 1904 til 1909. Han fikk først en stilling ved Norges Statsbaner (NSB) i 1894. Fra 1899 til våren 1904 var han involvert i byggingen av Gjøvikbanen. Da Gjøvikbanen var ferdig, og en ordre om overføring til en annen banestrekning var i vente, spurte Heber frivillig om overføring til en av høyfjellstrekningene til Bergensbanen i mai 1904. Han ble sendt til sjette avdeling; Haugastøl.
Heber forble på Bergensbanen sin høyfjellstrekning til banen åpnet høsten 1909. Heber var et aktivt fjellmenneske og var ofte ute på skiturer, både mellom anleggsbrakker, kommende stasjonsbygninger og til fjelltopper og andre naturlige turmål på Hardangervidda. Han hadde en stor kjærlighet til naturen på høyfjellet.


Kjøp boken her

PAPERBACK
6x9 
(15.24x22.86 cm.)
PAPERBACK
6x9 
(15.24x22.86 cm.)