- Wichne Bok
- wichnebok@gmail.com
Kjolesømbok
I 1875 begynte Caroline Halvorsen på Den kvindelige Industriskole i Christiania, en skole som var opprettet samme år for å gjøre det lettere for kvinner å livnære seg selv gjennom håndverk og industri. Caroline Halvorsen var en av 65 elever på det aller første kurset. Hun må ha pekt seg ut som spesielt dyktig, for rett etter kurset ble hun selv ansatt som lærerinne i søm ved skolen. Allerede i 1881 gav hun ut en bok om linsøm, den første lærebok i praktiske fag skolen tok i bruk.
Sømlærerinnene ved Den kvindelige Industriskole hadde fra begynnelsen av brukt et system for rissing av klær som var hentet fra Tyskland, men som de ikke var fornøyd med. Etter hvert kom de frem til en måle- og rissemetode som de syntes var pålitelig og lettfattelig. 1885 gav Caroline Halvorsen ut Kjolesømbog, hvor denne metoden lå til grunn for fremstillingen. Boken kom i bruk i alle skoler som underviste i kjolesøm. "Kjolesømbok" til skolebruk og selvundervisning: med tegninger" 5. utg., ble utgitt i 1925.
Boken er tilgjengelig i paperback format.
Utdrag
Iste del. Rissebok.
1. Innledning til kjolesømundervisningen.
I en kjolesømbok som skal brukes i flere år, kan man ikke strengt rette sig efter de for øieblikket herskende moter, dertil er motene nuomstunder for flyktige og vekslende. Man må holde sig til mønster som har gyldighet for lengere tid, og gi anvisninger hvoretter mønstrene kan tillempes, når det finnes nødvendig.
For en tid siden skulde kjolelivene være meget korte i livet, og kjoleskjørtene måtte derfor gå høit op og over midjen; nu er det motsatte tilfellet.
I en mote-journal kan man til hver tid ha anledning til å se motens forandringer. Men man bør ikke blindt følge motens fordringer; man får la sin egen smak og forstand råde ved valg av stoff, farve og fasong. Det som kan passe godt til én, passer ofte ikke til en annen. Skal en kjole fylle sin bestemmelse, må den passe til sitt bruk — om til hverdag eller til høitid — til ens figur, ens arbeide osv., og dessuten må den se pen ut og være bekvem. Som oftest vil en klædning av godt stoff, med en enkel fasong og som tillike er lett og håndfritt utført, passe bra for de fleste.
Man kan sy en kjole efter et mønster tatt ut av en mote-journal; men det er ikke sagt at det vil passe; som oftest er det enten for lite eller for stort. Det er derfor sikrere om man kan ta mål av den person som skal ha kjolen; efter disse mål kan man risse et mønster som nøiaktig passer til vedkommende, når man bare fra først av er omhyggelig og nøiaktig med utførelsen av alt arbeide vedrørende kjolen: med måltagningen, rissingen, prøvningen og syningen. Når man skal risse mønster, er man avhengig av målene, og det er derfor nødvendig å måle både nøiaktig og skjønnsomt.
Kunnskap i å risse vil tillike komme en til gode om man skal forminske eller forstørre et særskilt anskaffet mønster.
Caroline Halvorsen
Caroline Ingeborg Halvorsen (1853 - 1926) var en pioner innen håndarbeidsundervisning, som lærer ved Den kvindelige Industriskole og forfatter av en rekke lærebøker og håndbøker. Bøkene har hatt stor utbredelse i Norge, Sverige og Finland. Halvorsen medvirket sterkt til å få gjennomført en systematisk og ensartet håndarbeidsundervisning i skolene over hele landet.