- Wichne Bok
- wichnebok@gmail.com
Friluftsliv
Fridtjof Nansen regnes som den som etablerte begrepet friluftsliv i norsk bevissthet. Gjennom sitt liv i naturen ble han et viktig forbilde og premissgiver for ettertiden. "Friluftsliv" er en samling av ulike naturessay som spenner over et tidsrom på 32 år. I boken tar Nansen leseren med inn i naturen for å vise at mennesket kanskje må søke det opprinnelige for å finne kimen til det som kan bygge et bedre samfunn. "Friluftsliv" utkom første gang i 1916.
Boken er tilgjengelig i paperback format.
Utdrag
Fra Bergen til Kristiania.
Bergen, mars 1884.
Det var lørdag kvell den 26. januar, i det herrens år 1884, at jeg gikk fra museet hjemover gjennom gatene, og regnet pisket i ansiktet med en voldsomhet som selv her i Bergen var usedvanlig. Over himlen jog svarte skyer, termometret viste mange graders varme, barometret sank, sank, sto på jordskjelv. Ja, det var riktig et vær som kan bringe en lann-flyktig østlenning fortvilelsen nær; — dette skulle være den norske vinter.
Forretnings-folk hastet forbi ned igjennom gata, med paraplyen mot vinnen og hodet ned mellom skuldrene. De stunnet hjem til den lune rede etter ukens strev.
I morgen var det søndag. Fikk slå et slag om posthuset for å høre etter post, og så gjøre seg det koselig innen døre, og glemme verdens og værets dårlighet.
Jeg hadde fått anbrakt meg i lenestolen. Et flyktig blikk i det nykomne Idretts-blad, før jeg fordypet meg i mine studier. — Men hva sto der?... Premie-skirenn i Husebybakken den 4. februar? Var det mulig? Skulle det virkelig fins ski-føre noensteds i Norges lann?
Ski og ski-føre var vel det som for et øyeblikk siden var fjernest fra mine tanker. — Nå tok det med uimotståelig makt: Granskogen sto der lokkende hvit unner snøen, bygdene, med liene, åsene, og fjellene, lå der blanke og hvite, og glitret i solskinnet. Så friskt og lett i den klingende vinterkulle...
Søndagen kom med enda mer storm og regn. Neste morgen tidlig skulle jeg til havs på bunnskraping. Men tankene ga ikke fred, jeg måtte ha tak i de siste dagers aviser for å se på vær-telegrammene: Nei, det var varme-grader over hele lannet, det kunne ikke være ski-føre noensteds. Jeg fikk heller reise på denne turen ut i vassbløyta.
Men ut på ettermiddagen hjalp det ikke lenger: av sted måtte jeg, og dro opp i Kalfaret til museets overhode, gamle dr. Danielsen. Som alltid var han forståelsesfull, og reiselov fikk jeg. — Så ordne alt for fraværet, og så med toget neste morgen kl. 6½.
Alle fornuftige venner mente selvsagt det var uvett å ville over fjellet på den tid, og rystet på hodet; — — men ungdom og galskap...
Fridtjof Nansen
Fridtjof Nansen (1861 - 1930) var en av Norges mest allsidige og internasjonalt berømte personer. Han var en banebrytende naturforsker, polarekspedisjonsleder, forfatter og kunstner, diplomat og filantrop. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1922 og er en av de mest dekorerte nordmenn gjennom tidene.
Nansen studerte biologi og medisin, og sto for mye banebrytende forskning innen marinbiologi. Han var også professor i både zoologi og oseanografi. I dag er mange forskningspriser oppkalt etter ham, blant annet Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning og Framkomiteens Nansenbelønning, hvorav sistnevnte er en akademisk utmerkelse. I tillegg finnes den mer internasjonalt kjente Nansenprisen, som på engelsk heter The Nansen Refugee Award. Dette er en hedersbevisning som gis til folk som har hjulpet flyktninger.
I dag huskes han først og fremst for sine dristige polarekspedisjoner og sin store humanitære innsats etter den første verdenskrig.