Mitt liv som polarforsker
I «Mitt liv som polarforsker» gir Roald Amundsen et innblikk i hvordan han ser på sin egen karriere. Den viser en mann med store triumfer å se tilbake på, men også med mye bitterhet ervervet gjennom motgang og samarbeidsproblemer med andre.
Roald Amundsen forteller også om turen som kunne blitt skjebnesvanger når han forsøkte å krysse Hardangervidda sammen med sin bror Leon i 1896. Roald Amundsens treningstur over Hardangervidda er mindre kjent, men ifølge Amundsen selv ble denne turen en av de tøffeste utfordringene i hans liv.
Boken er tilgjengelig i paperback, ePUB og MOBI format.
Utdrag
 
TIDLIGSTE ERINDRINGER
Hvorledes hendte det i grunnen at jeg blev polarforsker? Nå i grunnen «hendte det» aldeles ikke – for mitt liv har, siden jeg var femten år, vært en stadig vandring fremad mot et endelig mål. Det jeg har utført som polarforsker har vært resultatet av et helt livs planmessige, samvittighetsfulle og omhyggelige forberedelser. Jeg er født i Borge ved Sarpsborg. Da jeg var tre måneder gammel, flyttet mine foreldre til Oslo, hvor jeg blev opdradd og fikk min utdannelse. Jeg gjennemgikk uten særlige hendelser og viderverdigheter de vanlige skoler. Da jeg var fjorten år, døde min far, og mine brødre forlot hjemmet for å sørge for sig selv. Jeg blev således alene med min mor, som ønsket at jeg skulde studere medisin. Denne ærgjerrighet, som var hennes, og som jeg aldeles ikke delte, skulde imidlertid aldri bli realisert. Femten år gammel kom jeg tilfeldigvis over den engelske polarforsker Sir John Franklins bøker, som jeg slukte med glødende interesse. De blev da også avgjørende for den vei jeg senere valgte å gå gjennem livet. Av alle de tapre engelskmenn som i over fire hundre år forgjeves har forsøkt å erobre Nordvestpassasjen, er ingen taprere enn Sir John Franklin. Hans beskrivelse av en hjemtur fra en av de mange ekspedisjoner begeistret mig mere enn noget jeg tidligere hadde lest. Han fortalte hvorledes han og nogen kamerater i over tre uker hadde kjempet mot storm og is, uten annen proviant enn nogen få kjøttben de hadde funnet i en forlatt indianerleir, og hvorledes de til slutt før de rak tilbake til civilisasjonens ytterste forpost, var nødt til å spise sine støvler for å oprettholde livet. Merkelig nok så var det de lidelser Sir John forteller om at han og hans menn måtte gjennemgå, som tiltalte mig mest i hans beretning. En merkelig trang fikk mig til å ønske, at også jeg engang måtte få gjennemgå det samme. Kanskje det var ungdommens idealisme, som jo ofte tar veien mot martyriet, som fikk mig til å se mig selv som en slags korsfarer i arktisk forskning. Jeg vilde også lide for en sak – ikke i en glødende ørken på vei mot Jerusalem – men i det kolde nord på veien mot et større kjennskap til det hittil ukjente store øde.

 
Roald Amundsen
Roald Amundsen (1872 - 1928) var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.
Amundsen ble, i likhet med sin kollega Fridtjof Nansen, feiret som nasjonalhelt i det nylig selvstendige Norge i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen og mest sannsynlig også Nordpolen.

Kjøp boken her

PAPERBACK
6x9
(15.24x22.86 cm.)
PAPERBACK
6x9 
(15.24x22.86 cm.)
EPUB/KINDLE
Andre bøker
NORDVESTPASSASJEN 
SYDPOLEN 
GJENNEM LUFTEN TIL 88° NORD 
16 ÅR MED ROALD AMUNDSEN